Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Комисарят за защита от дискриминация на Република Албания на официално посещение в КЗД

На 1 февруари 2023 г. на официално посещение в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) беше д-р Робърт Гайда, Комисар за защита от дискриминация на Република Албания. Той беше придружен от Брунилда Менала, съветник в институцията Комисар за защита от дискриминация на Република Албания, Байрам Бакали, експерт в отдел „Човешки ресурси“ в институцията, и Миранда Ходжа, представител на посолството на Република Албания в България. Делегацията от Република Албания е на посещение в България по покана на КЗД.

На срещата присъстваха Ана Джумалиева – председател на КЗД, Баки Хюсеинов – зам.-председател на КЗД, Владимира Стоименова – член на КЗД, Златина Дукова – член на КЗД, Наско Атанасов – член на КЗД, Сабрие Сапунджиева – член на КЗД, София Йовчева – член на КЗД, Надежда Йонкова – главен секретар на КЗД, Виктория Миланова – началник на отдел АПМС, Поля Христова – държавен експерт  в отдел АПМС, Виктор Рибарски – главен специалист в отдел АПМС.

Гостите бяха обстойно запознати със структурата и дейността на КЗД, с характера ѝ като независим държавен орган, с широките нейни правомощия, на спецификата в производството. Обърна се особено внимание на превантивната дейност на институцията.

Последва обобщението, че множеството допирни точки в работата на двете институции предполагат и възможности за редица съвместни дейности и инициативи. Беше направено предложение да се работи в бъдеще по съвместен проект на двете институции в посока недискриминация и защита правата на човека, както и да се предвиди възможност за обучение на експерти от институциите на разменни начала.

Гостите присъстваха и на открито заседание от производството пред КЗД и зададоха редица въпроси по темата.

Официална среща на делегацията от Албания беше организирана с Елена Чернева-Маркова – заместник-омбудсман на Република България.

В програмата на гости беше включена и среща с представители на Националния съвет на религиозните общности в България и с неговия председател Роберт Джераси.

Посетена беше и синагогата в София.

 

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian