Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

КЗД връчи плакет по повод 20 години от приемането на Закона за вероизповеданията

 

Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева връчи почетен плакет на изтъкнатия конституционалист и общественик д-р Борислав Цеков.

Борислав Цеков е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски", специализирал е в областта на човешките права, политическите науки и правото в Португалия, САЩ, Япония, Южна Африка и др. През 2000 г. е избран за Национален президент на Световната асоциация на юристите със седалище Вашингтон, САЩ, по решение на Борда на организацията, и преизбиран до 2015 г. Бил е и председател на Асоциацията на младите юристи в България (1997-2005). През юни 2001 г. става народен представител с листата на НДСВ.

Повод за връчване на почетното отличие е 20-ата годишнина от приемането на Закона за вероизповеданията, който беше разработен и внесен от Борислав Цеков в качеството му на народен представител в деня на откриването на 39-ото НС през 2001 г. и гласуван през 2002 г. Действието на този закон допринесе съществено за свободата на религиите и гарантирането на правото на вероизповедание на всички български граждани и заедно с това решително спомогна за преодоляването на десетилетния разкол в Българската православна църква.

На среща-разговор, състояла се в КЗД, беше представен и сборникът "50 крачки отвъд матрицата" с автор и съставител социологът д-р Петко Петков, издаден по повод 50-годишният юбилей на д-р Борислав Цеков.

На събитието присъстваха Ана Джумалиева, председател на КЗД, членовете на КЗД Златина Дукова, Сабрие Сапунджиева, София Йовчева и Петър Кичашки, главният секретар Надежда Йонкова, началникът на отдел „Анализи, превенция и международно сътрудничество“ Виктория Миланова.

 


 


 

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian