Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Делегация на КЗД на посещение в Азербайджан по покана на комисаря по правата на човека

Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), и доц. д-р Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД, бяха на официално посещение в Азербайджан по покана на Сабина Алиева – комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан.

В началото на посещението делегацията бе приета в кабинета на комисаря по правата на човека на Азербайджан. Госпожа Сабина Алиева приветства гостите, като отдели внимание върху развитието на отношенията между двете институции, както и върху направената неотдавна визита в България на делегация от Азербайджан. Отбеляза, че подписаният меморандум за сътрудничество между двете институции ще способства за задълбочаване на връзките между тях в областта на защита правата на човека. Беше дадена и подробна информация за създаването на структурните подразделения на институцията Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан.

Доц. Джумалиева от своя страна изрази своята благодарност към Сабина Алиева за поканата. Подчерта за взаимната полза от възможността да работят заедно и да осъществяват взаимен обмен на опит в борбата срещу нарушаване на човешките права. Даде информация и за работата на Комисията за защита от дискриминация като единствен орган по равнопоставеност в България.

В рамките на посещението от страна на Сабина Алиева за българската делегация беше осигурена възможност за провеждане на редица официални срещи:

- със Сахиба Гафарова, председател на Мили Меджлис (парламент) на Република Азербайджан;

- с Хикмат Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан;

- с Вугар Сюлейманов, председател на борда на Азербайджанската национална агенция за противоминно действие.

Доц. Джумалиева и доц. Хюсеинов заедно със Сабина Алиева посетиха Алеята на честта и Алеята на мъчениците, където бяха поднесени венци на почит. Посетени бяха исторически и културни паметници в градовете Агдам и Татар.


\

 

 

Left navigation menu

Bulgarian English French German Russian