Начало

Среща между КЗД и БХК

 

На 18 май 2021 година по инициатива на Българския хелзинкски комитет (БХК) се проведе среща с представители на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Поводът за срещата е да бъде представен пред Комисията доклад на БХК, който засяга празнотите в българското законодателство в областта на половото неравенство срещу жените и домашното насилие.

От БХК посочиха, че настоящата среща е в рамките на европроект на тема „Стоп на полово базираното неравенство срещу жени и деца в България“, който се изпълнява от БХК в партньорство със Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

От страна на БХК посочиха целите на проекта, които застъпват мерки за борба с насилието, основано на пола, както и повишаване капацитета на полицията и съдиите да реагират на домашното насилие и да осигурят защита на жертвите.

Представителите на КЗД и БХК изразиха готовност за бъдещи съвместни действия и инициативи в посока повишаване на мерките от домашно насилие и защита на жертвите от него.

На срещата от страна на КЗД присъстваха Ана Джумалиева, председател на КЗД, и Тодор Кънчевски, началник на отдел АПМС.

Гостите от БХК бяха Красимир Кънев – председател, Антоанета Ненкова – координатор, старши изследовател, и Елена Трифонова, координатор на Алианса за защита от насилие, основано на пола.

 

 

 
Bulgarian English French German Russian