Начало

Участие на представители на КЗД в Третата международна конференция на омбудсманите

По покана на Татяна Москалкова, омбудсман на Руската федерация, доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), доц. д-р Баки Хюсеинов, заместник-председател на КЗД, Златина Дукова, член на КЗД, и доц. д-р Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, взеха участие в Третата международна конференция на омбудсманите.

Тя се проведе  на 17 декември 2019 г. в Москва. Участваха представители на институции за защита правата на човека от 21 страни, множество международни организации, представители на държавната власт на Руската федерация, на научни среди, на неправителствени организации и др.

Приветствие към участниците направиха Владимир Путин, президент на Руската федерация, Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека, Мария Пейчинович-Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, Лилиан Мори Паские, председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и други.

В третото пленарно заседание на конференцията председателят на КЗД Ана Джумалиева изнесе доклад на тема „Защита от дискриминация при упражняване на правото на образование на деца мигранти. Български антидискриминационни стандарти и механизми“. Сесията беше посветена на защитата на правата на мигрантите, бежанците и лицата без гражданство. 
Bulgarian English French German Russian