Комисия за защита от дискриминация

Начало

Комисия за Защита от Дискриминация

Комисията за защита от дискриминация започва кампания "Достъпна България"

 

 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започва кампания под наслов "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията започва в Международния ден на хората с увреждания и ще остане отворена до достигане на поставените цели. Подкрепа за "Достъпна България" вече са заявили председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, а партньори са медиите телевизия БЪЛГАРИЯ ОН ЕР, информационна агенция ФОКУС, информационен сайт ОФНЮЗ, вестник СТРОИТЕЛ, подкрепят кампанията публичните личности Ники Кънчев и Владислав Карамфилов и др. Кампанията ще е отворена и във всеки момент могат да се присъединяват институции и хора, съпричастни към каузата.

Комисията за защитя от дискриминация проведе на 3 декември 2017 г. специална пресконференция като начало на кампанията. Присъстваха Ана Джумалиева, председател на КЗД, Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД, членовете на КЗД Златина Дукова, Петър Кичашки, Наско Атанасов и Орлин Колев. Гости бяха подкрепилите кампанията Ники Кънчев и Владислав Карамфилов.

На пресконференция в БТА председателят на КЗД Анна Джумалиева заяви, че не само отделните ведомства трябва да работят по проблема за изграждане на достъпна среда, а е необходим национален консенсус, така че всеки човек да алармира за наличието на проблем. Тя обясни, че това ще бъде една изключително позитивна кампания, чиято цел не е да се обвиняваме като общество защо средата в момента не е достъпна, а съвместно да търсим решения. В рамките на следващата година ще бъдат обследвани обществени сгради, бюра по труда и дирекции „Социално подпомагане“ в страната, банки, офиси на доставчици на комунални услуги, частни и редица други обекти за наличие на достъпност. Тя заяви още, че се обмисля възможността да се подготвят сертификати за работодатели, които не осъществяват дискриминация на работното място, както и стикери с логото на КЗД на техните сгради, които са достъпни за хората с увреждания.

"Докато Берлинската стена падна през 89-а година на миналия век, за хората с увреждания все още не е", обяви Петър Кичашки, член на КЗД.

Актьорът Владимир Карамфилов, който заедно с журналиста Ники Кънчев е лице на кампанията, от своя страна подчерта, че "докато един плаче за обувки, друг плаче за крака".

В България по данни на Националния статистически институт с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца. Значителна част от проблемите на тези хора са свързани с недостъпната архитектурна среда. Считаме, че решаването на този проблем е национална задача. Да, Комисията за защита от дискриминация ще бъде „гръбнакът“ на тази инициатива, но сама тя няма да успее да реши всичко. Затова чрез медиите и с подкрепата на институции и публични фигури се надяваме да доведем кампанията до успешен завършек.