Начало

Комисията за защита от дискриминация започва кампания "Достъпна България"

 

 

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) започва кампания под наслов "Достъпна България", чиято цел е да се осигури масова достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията започва в Международния ден на хората с увреждания и ще остане отворена до достигане на поставените цели. Подкрепа за "Достъпна България" вече са заявили председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, а партньори са медиите телевизия БЪЛГАРИЯ ОН ЕР, информационна агенция ФОКУС, информационен сайт ОФНЮЗ, вестник СТРОИТЕЛ, подкрепят кампанията публичните личности Ники Кънчев и Владислав Карамфилов и др. Кампанията ще е отворена и във всеки момент могат да се присъединяват институции и хора, съпричастни към каузата.

Комисията за защитя от дискриминация проведе на 3 декември 2017 г. специална пресконференция като начало на кампанията. Присъстваха Ана Джумалиева, председател на КЗД, Баки Хюсеинов, зам.-председател на КЗД, членовете на КЗД Златина Дукова, Петър Кичашки, Наско Атанасов и Орлин Колев. Гости бяха подкрепилите кампанията Ники Кънчев и Владислав Карамфилов.

На пресконференция в БТА председателят на КЗД Анна Джумалиева заяви, че не само отделните ведомства трябва да работят по проблема за изграждане на достъпна среда, а е необходим национален консенсус, така че всеки човек да алармира за наличието на проблем. Тя обясни, че това ще бъде една изключително позитивна кампания, чиято цел не е да се обвиняваме като общество защо средата в момента не е достъпна, а съвместно да търсим решения. В рамките на следващата година ще бъдат обследвани обществени сгради, бюра по труда и дирекции „Социално подпомагане“ в страната, банки, офиси на доставчици на комунални услуги, частни и редица други обекти за наличие на достъпност. Тя заяви още, че се обмисля възможността да се подготвят сертификати за работодатели, които не осъществяват дискриминация на работното място, както и стикери с логото на КЗД на техните сгради, които са достъпни за хората с увреждания.

"Докато Берлинската стена падна през 89-а година на миналия век, за хората с увреждания все още не е", обяви Петър Кичашки, член на КЗД.

Актьорът Владимир Карамфилов, който заедно с журналиста Ники Кънчев е лице на кампанията, от своя страна подчерта, че "докато един плаче за обувки, друг плаче за крака".

В България по данни на Националния статистически институт с призната трайно намалена работоспособност или със степен на увреждане са около 500 000 души, от които 10 000 са деца. Значителна част от проблемите на тези хора са свързани с недостъпната архитектурна среда. Считаме, че решаването на този проблем е национална задача. Да, Комисията за защита от дискриминация ще бъде „гръбнакът“ на тази инициатива, но сама тя няма да успее да реши всичко. Затова чрез медиите и с подкрепата на институции и публични фигури се надяваме да доведем кампанията до успешен завършек.