Начало

Предстоящ международен научен форум на факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“

На 11 април 2019 г. в град Долна Митрополия се открива традиционният международен научен форум, чийто домакин е факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Съорганизатори на международната научна конференция са факултетът „Системи за авиационна сигурност“ на Военновъздушната академия „Хенри Конда“ в Брашов, Република Румъния, факултетът „Национална сигурност“ на Университета по военни науки във Варшава, Република Полша, Съюзът на учените в България – клон Плевен, и Регионалният академичен център на Българската академия на науките – Плевен.

На форума ще бъдат представени над 70 научни доклада в девет основни направления: Авиационна и космическа техника; Военни науки, навигация и въоръжение; Електроника и радиотехника; Електротехника, автоматика, информационни технологии и компютърни системи; Природо - математически науки; Социални, хуманитарни науки и филологии; Медицина; Приложни науки в интерес на отбраната и Съвременни тенденции в авиационния летателен тренинг. Част от конференцията е международен семинар на тема „Практически измерения на английски език за специфични и академични цели“, на който ще бъдат представени 20 доклада и презентации.

Обръщение към участниците ще направи началникът на Националния военен университет  „Васил Левски“ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

Ще бъдат изнесени два основни пленарни доклада. Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, ще представи доклад на тема “Дискриминация на уязвимите групи в Република България“, а полковник доц. д-р Мануш Христов от Факултет „Авиационен“ ще представи доклад на тема „Развитие на системата за военно образование и обучение във въздушните войски и военновъздушните сили на България“. В рамките на пленарната сесия ще бъде направена презентация на колектив на Европейски политически университет на тема „Телеуправляемият сервизен робот, повишаващ качеството на живот на възрастните хора и на тези с ограничени възможности – Робко 18“ и „Холономен робот с меканум колела“.

Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, ще връчи ежегодната академична награда „Дванадесети април“ на община Долна Митрополия на курсант старшина Христо Стойчев Владев.

Официални плакети за приноса в развитие на институционалните връзки между Комисията за защита от дискриминация и другите публични институции ще бъдат връчени на полковник проф. д-р инж. Марин Маринов, декан на факултет „Авиационен“, и полковник доц. д-р инж. Живо Петров, заместник декан на факултета.

 

 
Bulgarian English French German Russian